Anemie feriprivă = gastroscopie + colonoscopie

Să presupunem că în ultimul timp sunteți mai obosit, mai palid, poate inima bate mai rapid și respirați mai greu. Nu aveți nici o sângerare evidentă (vărsături, scaun cu sânge, sângerări menstruale). Medicul de famile vă indică sau dumneavoastră înșivă faceți analize de sânge și remarcați prezența anemiei feriprive („hemoglobină” și depozite de fier sub formă de „feritină” sub limita inferioară normală). Ce e de făcut?
Tentația inițială este să luați un tratament cu fier, simplu de procurat de la farmacie, care vă va face să va simțiți mai bine în câteva zile.
Vă rog, nu faceți asta. Puteți întârzia diagnosticul unei boli grave.

Anemia feriprivă poate fi cauzată de o sângerare „invizibilă” din stomac sau intestin. Explicația este că sângele pierdut nu este mult și se amestecă cu materiile fecale fără să modifice culoarea lor obișnuită. Însă, sângerarea zilnică continuă duce la anemie în câteva luni. Care sunt aceste boli ale stomacului sau intestinului?
Ar putea fi o gastrită, un ulcer sau o angiodisplazie – adică un mic vas de sânge care poate sângera intermitent. Sau ar putea fi o boală celiacă sau o boală inflamatorie intestinală de tipul bolii Crohn. Dar ar putea fi ceva mai grav – cancerul de stomac sau intestin.
Cancerele de stomac sau intestin se formează din polipi care cresc în timp în dimensiuni. Polipii și cancerele în stadii inițiale nu se manifestă de loc sau pot da doar sângerare minimă și anemie feriprivă. Tardiv, se manifestă prin dureri abdominale, diaree sau constipație, sângerare în materiile fecale, lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, scădere nejustificată în greutate sau chiar ocluzie intestinală.
O gastroscopie și o colonoscopie sunt obligatorii dacă aveți anemie feriprivă fără cauză evidentă, pentru că aceste explorări pot găsi cauza sângerarii. În plus, astfel se pot opera polipii („polipectomia”, vezi exemplele video) prevenind dezvoltarea cancerului, iar cancerele pot fi găsite în stadii mai puțin avansate cu un prognostic mai bun.

Polip
Pe scurt, anemia feriprivă e ușor de diagnosticat, ușor de tratat, dar dificil de investigat pentru a găsi adevărata ei cauză, potențial letală. Medicul gastroenterolog este în prima linie în investigarea anemiei feriprive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>