Despre gazele intestinale

Prezența aerului în stomac sau intestin este normală.

Unele persoane sunt deranjate de prezența aerului în stomac sau intestin. Acesta fie este în cantitate prea mare, fie este în cantitate normală dar nu se elimină în mod adecvat, fie este în cantitate normală dar există o hipersensibilitate intestinală la prezența lui. Această senzație de disconfort se numește BALONARE.

De unde provine gazul intestinal și cum este el eliminat?

O parte este înghițit odată cu alimentele, o parte provine din sânge, dar în cea mai mare parte provine din reacțiile chimice din intestin, mai ales din fermentarea bacteriană. Dacă înghițim prea mult gaz acest lucru se numește AEROFAGIE.

Gazele din stomac sau intestin se elimină fie înapoi prin cavitatea bucală (ERUCTAȚIE), fie se dizolvă înapoi în sânge și vor fi eliminate prin respirație, fie se elimină prin anus (FLATULENȚĂ).

Ca o observație personală, majoritatea persoanelor care au o suferință la nivel anal (hemoroizi sau fisură anală) resimt o senzație de balonare. Explicația ar consta într-un tonus crescut al sfincterului anal (e mai strâns, mai contractat) ce împiedică eliminarea fiziologică a gazelor la acest nivel.

Investigarea balonării cuprinde modul de formare și eliminare a gazelor intestinale și trebuie să ofere o soluție sadisfăcătoare acestei probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>