Sânge în scaun ?

Ce facem dacă observăm sânge în scaun, în vasul sau pe hârtia de toaletă? Obligatoriu mergem la medic.

Dacă este în cantitate mică, de culoare roșu aprins (proaspăt), eventual doar pe hartia de toaletă, asociat sau nu cu scaune cu consistență crescută (ca de exemplu în caz de constipație), cu sau fără durere la nivelul anusului, este probabil vorba de o suferință proctologică (hemoroizi, fisură anală). Este nevoie de un examen medical pentru a exclude cauze mai grave (cancer anal sau afecțiuni infecțioase). Un spasm al sfincterului anal în caz de fisură anală poate determina dureri la defecație și balonare. Trebuie sa mergem la medic cat mai curând posibil.

Dacă este în cantitate mai mare, uneori chiar foarte mare, roșu aprins (proaspăt), cu sau fără cheaguri, asociat evantual cu disconfort abdominal, atunci este vorba probabil de o sângerare dintr-o angiodisplazie colorectală sau o sângerare diverticulară. Este nevoie de asistență medicală de urgență, cu internare într-un servicu specializat, ce va efectua echilibrarea inițială (transfuzii dacă este necesar), colonoscopie de urgență și/sau angiografie în vederea evidențierii sursei de sângerare și a opririi acesteia. Uneori poate fi necesară intervenție chirurgicală.

În cantitate mai mică, amestecat cu materii fecale, mai închis la culoare, repetat intermitent, poate fi expresia unui polip, a unui cancer colorectal sau a unei boli intestinale inflamatorii. În cazul unei boli inflamatorii pacientul prezintăde obicei diarre cu sânge, asociată cu febră, stare generală alterată. În timp poate apare anemia feriprivă, cu paloare, tahicardie, astenie, adinamie.

În caz de scaun de culoare neagră, lucios, moale, ca „păcura”, care în apă ia culaore roșiatică este vorba probabil despre ceea ce medicii numesc „melenă”, adică materii fecale cu sânge digerat. Acesta apare datorită unei sângerări din porțiunile superioare ale intestinului, esofagului și stomacului. Poate fi vorba despre o sângerare prin ulcere gastro-intestinale, angiodisplazii, eroziuni, tumori benigne sau maligne. Este o urgență medicală și necesită consult imediat.

Toate aceste situații necesită un consult medical rapid, competent, inițial cu examenul local al anusului prin tușeu rectal și ulterior prin colonoscopie, cu echilibrare și suport de urgență în caz de sângerare masivă. Întârzierea examenului medical poate amâna diagnosticul unei boli grave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>