O bună condiție fizică scade riscul de cancer intestinal

Știm cu toții că persoanele care fac sport au un risc mai mic de boli cardiovasculare.
Un studiu recent de la Universitatea din Vermont, Burlington, SUA, arată că, așa cum era de așteptat, persoanele cu o condiție fizică foarte bună au un risc mai mic cu 23% de mortalitate prin boli de inimă (infarct miocardic) față de persoanele cu o condiție fizică scăzută.
În același timp însă, aceste persoane au și un risc scazut de cancer intestinal, cu 38% mai mic, cât și un risc scăzut de cancer pulmonar, cu 68% mai mic. Mortalitatea prin cancer este scăzută cu circa 14%.
Continue reading

Despre gazele intestinale

Prezența aerului în stomac sau intestin este normală.

Unele persoane sunt deranjate de prezența aerului în stomac sau intestin. Acesta fie este în cantitate prea mare, fie este în cantitate normală dar nu se elimină în mod adecvat, fie este în cantitate normală dar există o hipersensibilitate intestinală la prezența lui. Această senzație de disconfort se numește BALONARE.
Continue reading

Anemie feriprivă = gastroscopie + colonoscopie

Să presupunem că în ultimul timp sunteți mai obosit, mai palid, poate inima bate mai rapid și respirați mai greu. Nu aveți nici o sângerare evidentă (vărsături, scaun cu sânge, sângerări menstruale). Medicul de famile vă indică sau dumneavoastră înșivă faceți analize de sânge și remarcați prezența anemiei feriprive („hemoglobină” și depozite de fier sub formă de „feritină” sub limita inferioară normală). Ce e de făcut?
Tentația inițială este să luați un tratament cu fier, simplu de procurat de la farmacie, care vă va face să va simțiți mai bine în câteva zile.
Vă rog, nu faceți asta. Puteți întârzia diagnosticul unei boli grave.
Continue reading